
Niki van Sambeek
Ik ben Niki van Sambeek. Ik ben sinds 2013 afgestudeerd aan de Fontys, waar ik de opleiding Pedagogiek heb gevolgd. Vanuit mijn opleiding en stages ben ik begonnen binnen de dagbehandeling (Boddaert), gevolgd door 24-uurs behandelgroepen, crisisgroepen en het MKD (medisch kinderdagverblijf). Hierdoor ben ik bekend geraakt met het werkveld en de complexe problematiek die binnen gezinnen kan spelen. Dit zorgde er ook voor dat ik merkte dat ik binnen grote(re) organisaties niet dat kon betekenen voor mijn cliënten wat ik graag wilde betekenen.
Om die reden heb ik er in 2015 voor gekozen om als zelfstandig ondernemer in de jeugdhulpverlening verder te gaan, onder de naam JimmyK. De naam van mijn bedrijf verwijst naar de zoon van het gastgezin in Amerika waar ik als uitwisselingsstudent een jaar in huis heb gewoond. Een jongen met een verstandelijke beperking en autisme. En hij is, samen met mijn gastmoeder, mijn inspiratie geweest om mezelf als hulpverlener te blijven ontwikkelen en op zoek te gaan naar de manier waarop ik cliënten het beste vooruit kan helpen. Mijn gastmoeder was er, ondanks de beperkingen van haar zoon, van overtuigd dat ook hij een leven kon leiden zoals ieder ander, met een reguliere baan en woonachtig in een eigen huis.
Toen ik in 2016 in aanraking kwam met het oplossingsgericht werken, merkte ik dat dat was waar ik naar had gezocht. Na getraind te zijn binnen het oplossingsgericht werken en hoe te werken in onveilige situaties, ben ik hiermee aan de slag gegaan binnen de ambulante jeugdhulpverlening. Door het enkel stellen van vragen en daarmee een beroep te doen op de rugzak met gereedschap van ouders zelf, worden de eigen krachten verankerd en kan het gezin weer verder.
Wel merkte ik al snel dat problematiek binnen een gezin niet op zichzelf staat, het is onderhevig aan systemische dynamieken. Het grote geheel zien en vanuit daar kijken wat nodig is, zorgt in mijn optiek voor een duurzame manier van zorg verlenen, die minder lang hoeft te duren dan men mogelijk denkt. Daarom zeggen wij altijd grappend tijdens de kennismaking: na een half jaar worden wij een stuk minder leuk (en wil je dus richting een afsluiting).
Sinds 2016 ben ik zelf moeder, inmiddels van drie kinderen en woon ik samen met hen en mijn man in Geldrop. Ik kom uit een ondernemend gezin, dus het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2018 heb ik Ester Smits ontmoet en dat was (professionele) liefde op het eerste gezicht. De dynamiek die er tussen ons is, voelt als een warm bad. Samen zijn we op ons sterkst omdat we elkaar zonder woorden begrijpen en weten welke kant we op willen in gesprekken. Daarmee werd Boven Kamers geboren, een keuze waar ik nog iedere dag heel gelukkig van word!

Ester Smits
Ik ben Ester Smits en samen met mijn man woon ik in Veldhoven en hebben we een inmiddels volwassen en zelfstandig wonende dochter. Sinds 1998 ben ik werkzaam in de hulpverlening. Verschillende functies kwamen daarin voorbij. Waarbij ik vanuit de kinder-jeugdpsychiatrie naar jeugdhulp bewoog en van speltherapeut naar ambulant jeugdhulpverlener, trainer en teamcoach/ intervisor.
Na een post-HBO Management in de zorg en een aantal jaren werken als vaktherapeut/ speltherapeut ging ik aan de slag binnen het Team Ambulante Spoedhulp van een jeugdzorgorganisatie. Hier werkte ik zo’n 9 jaar in gezinnen in situaties welke binnen 24 uur om zorg en veiligheid vroegen. Binnen dit werk leerde ik uiteindelijk het oplossingsgericht werken kennen. Iets dat naadloos aansloot bij mijn kijk op begeleiding en hulp aan anderen. Daarnaast raakte ik steeds meer bekend met de methodiek Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet. Iets dat in combinatie met het oplossingsgericht werken vaak een mooie basis is om met gezinnen/ ouders tot een herstelproces te komen.
Dit alles kreeg een vervolg in trainingen en masters waarbij ik naast het bieden van hulp aan gezinnen me steeds meer begaf op het gebied van training en coaching van professionals. Dat leidde ertoe dat ik in 2017 en 2018 de opleiding voor Werkgerelateerde Coaching aan de Interactie Academie in Antwerpen ben gaan volgen om me te bekwamen in teamcoaching, coaching on the job (bij bijvoorbeeld een arbeidsconflict of re-integratie na langdurige uitval) en het begeleiden van intervisies.
In 2018 begon ik als zelfstandig ondernemer en sinds die tijd werk ik in gezinnen en geef ik trainingen, coaching en intervisies aan (zorg)professionals en teams. Dat deed ik eerst onder mijn eigen naam. Later kwam ik binnen het werk Niki van Sambeek tegen en sloegen we met veel plezier de handen ineen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik werken een feestje vind. Mijn bloed gaat stromen wanneer we met Boven Kamers op onze eigen creatieve manier weer iets moois neer weten te zetten. Dit met zowel de mensen die we zien in onze praktijk als mensen die we op diverse werkvloeren tegenkomen.
Omdat ik binnen mijn werk, met veel verwondering, vele malen heb mogen ervaren dat zelfs de meest nare en verdrietige situaties kunnen worden aangevlogen vanuit eigen mogelijkheden, geloof ik in eenieder. Ik zie dagelijks met eigen ogen dat er deuren open gaan en het brein naar mogelijkheden gaat zoeken wanneer men op een juiste manier vragen gesteld krijgt. Het creëren van deze ruimte leidt tot eigen toepasbare oplossingen en het terugvinden van regie.
Want door eigen kwaliteiten, vaardigheden en kennis te kunnen zien en in te zetten wordt het geloof van persoonlijke invloed herpakt en ontstaan er ideeën om vele soorten situaties het hoofd te kunnen bieden.