Wij maken gebruik van cookies

Om jouw ervaring op deze website te verbeteren, maken we gebruik van cookies.

3-daagse basistraining ‘Oplossingsgericht werken’

Bij oplossingsgericht werken richten we ons op de gewenste toekomst. We houden ons niet bezig met het overtuigen van de ander. Een mens luistert nu eenmaal het beste naar zichzelf. Vanuit dat oogpunt zien we de ander als ‘expert van zijn eigen leven’. We ondersteunen slechts bij de zoektocht naar de gewenste toekomst en moedigen de ander aan eigen vaardigheden en capaciteiten in te zetten. In de training krijg je oplossingsgerichte vaardigheden en technieken aangereikt welke direct toepasbaar zijn. De basistraining bestaat uit 3 dagen, waarbij de theorie en het leren kennen van de werkwijze centraal staan tijdens de eerste 2 dagen. De derde dag wordt gewerkt met een trainingsacteur, om het geleerde en de inmiddels in de praktijk toegepaste theorie, nogmaals te oefenen en uitgedaagd te worden in dat wat nog lastig is. Dit gebeurt altijd in een setting die voor deelnemers veilig genoeg is.

Binnen de training leer je onder andere:

  • Basis van oplossingsgericht werken: vertrouwen, gelijkwaardigheid en richting geven
  • Oplossingsgerichte gespreksvoering
  • Komen tot de kracht van de cliënt
  • Cliënttypen: bezoeker, klager, klant
  • Activeren en benutten van de aanwezige eigen kennis
  • Werking en het gebruik van de wondervraag
  • Werking en het gebruik van schaalvragen
  • Samenwerken bij onveilige situaties
  • Intervisie mogelijkheden vanuit het geleerde

We maken in de training onder andere gebruik van:

  • Live voorbeelden
  • Praktische opdrachten
  • Oefenen van vaardigheden met elkaar
  • Oefenen en aanscherpen van vaardigheden met trainingsacteur
  • Inbreng van eigen casuïstiek


Naast de basistraining oplossingsgericht werken bieden wij vervolgtrainingen op maat. Dit kan deels bestaan uit het opfrissen van kennis of het uitbreiden van tools, maar het kan ook gaan over het passend krijgen van de methodiek binnen het specifieke werk van een groep professionals. Samen met de opdrachtgever wordt er gekeken waar de behoefte ligt en worden er keuzes gemaakt in het aanbod.

Intervisie als verankering van het oplossingsgericht werken

Intervisies met als doel borging van de nieuwe benadering.
Oplossingsgericht werken is geen kunstje wat je leert om het te kunnen gebruiken in je dagelijkse werk. Oplossingsgericht werken ga je leren door het in de praktijk veel te oefenen. Om na het afsluiten van de training het geleerde te borgen binnen het werk of de organisatie worden standaard 2 intervisies gepland van ieder een dagdeel (ongeveer 4 en 10 weken nadien). Het doel van deze intervisies is om te kijken hoe je met het geleerde je weg als professional kunt vinden in de praktijk. Maar ook hoe professionals elkaar kunnen ondersteunen om deze manier van werken te borgen in gezinnen en binnen de teams.
Deze intervisies zullen worden begeleid door een persoon van Boven Kamers.

Wanneer een organisatie het oplossingsgericht werken op een zorgvuldige manier wil laten uitrollen op de werkvloer wordt er in overleg gekeken wat daarvoor extra nodig is. Dit kan zijn in de vorm van terugkomdagen, een langere periode van begeleide intervisies of inzet van strippenkaarten om in afzonderlijke situaties mee te laten kijken in de praktijk.

Niki schrijft notities

Meerdaagse Train-de-trainer Intervisie

Het vasthouden van oplossingsgericht denken en handelen vraagt herhaling en oefenen binnen de dagelijkse praktijk en op de werkplek. Intervisie binnen de eigen organisatie is dé manier om de ingezette koers na de training vast te houden. Gelijk aan het zoeken naar eigen kracht en netwerk bij de inwoner geldt ook hier dat er binnen de organisatie vaak mensen zijn die dit kunnen gaan begeleiden mits ze daar voldoende handvatten voor aangereikt hebben gekregen.

Wanneer oplossingsgerichte intervisies een vaste plek krijgen binnen de organisatie zijn de volgende doelen te behalen:

  • Het oplossingsgericht werken blijft aanwezig op de werkvloer en wordt daarmee eveneens de manier van aanspreken/ meedenken als collega.
  • De persoonlijke professionele ontwikkeling van deelnemers wordt bevorderd op een manier zoals dat ook door de deelnemers bij inwoners gebeurt.
  • Deelnemers leren van elkaar door werksituaties, problemen en werkwijzen op een oplossingsgerichte manier te bevragen.  Daarmee wordt duidelijk dat je elkaars vakgebied niet hoeft te kennen om door het stellen van de juiste vragen toch van dienst te kunnen zijn.


Train-de-trainer intervisie: oplossingsgericht begeleiden binnen de organisatie

Om binnen de organisatie medewerkers voldoende bagage te geven om deze intervisies te begeleiden verzorgt Boven Kamers een Train de trainer ‘Intervisie’. De deelnemers van deze train-de-trainer zullen daarmee voldoende kennis, vaardigheden en handvatten hebben om intervisies vorm te geven. Daarnaast weten zij hoe ze binnen deze setting kunnen inspelen op groepsdynamische processen.

Zij behalen met de training de volgende doelen:

  • De deelnemer kent diverse oplossingsgerichte methodes van intervisie en kan deze methodes toepassen in de gevraagde situatie;
  • De deelnemer heeft zicht op zijn/ haar eigen rol als intervisiebegeleider en weet deze goed uit te oefenen, hierop te reflecteren en waar nodig aan te passen aan de gevraagde situatie;
  • De deelnemer leert de rol uit te dragen in de organisatie en weet het onderscheid aan te brengen in de van elkaar verschillende rol als intervisiebegeleider en collega;
  • De deelnemer heeft zicht op en kennis van groepsdynamiek en kent technieken hoe om te gaan met weerstand binnen de groep om vervolgens de motivatie en energie van de intervisiedeelnemers aan te spreken.
  • De deelnemer kent de noodzaak van groepsveiligheid, weet hoe een veilige leeromgeving gecreëerd wordt en kan dit bewerkstelligen;
  • De deelnemer is in staat diepgang aan te brengen in de intervisiebegeleiding om de intervisie op een hoger plan te trekken;
  • De deelnemer is in staat om de intervisie op een gestructureerde manier vorm te geven met het accent op de doelen die de intervisie voor de deelnemers en organisatie hebben.

De deelnemers dienen al oplossingsgericht getraind te zijn.

Het opleidingsprogramma kent een sterke praktijkcomponent. Kennis is van belang maar dit heeft geen waarde wanneer het niet toepasbaar gemaakt wordt op de eigen werksituatie van de deelnemers. De aansluiting op de praktijk staat daarom voorop. Iets wat maakt dat er wordt gekozen voor diverse werkvormen (waaronder het oefenen met een trainingsacteur) en zicht wordt gehouden op de diverse leerstijlen.

De opbouw van de trainingsdagen

Dag 1Volle dag
Interactief aanbod van theorie
Dag 2
Volle dag
Theorie en praktijk
Dag 3
DagdeelHuiswerkopdracht evalueren en samen knelpunten onderzoeken
Dag 4
1 dagdeel per groepDit dagdeel wordt er gewerkt met een trainingsactrice.*
Dag 5
Dagdeel
Terugkomdag na een half jaar

*Deze dag wordt de groep verdeeld in subgroepen van maximaal 4 personen. Met een totale groep van bijvoorbeeld 16 deelnemers wordt dit dagdeel 4x geboden.

Ester houd een kaart tegen een bord met notities aan

Training: Op je handen blijven zitten binnen het Sociaal Domein

Deze training is gericht op het uitbreiden van de gereedschapskist van werkers binnen het Sociaal Domein. Waar de consulent of werker binnen het Sociaal Domein iedere dag voor vraagstukken komt te staan in het bieden van passende hulp of ondersteuning aan gezinnen is het een kunst om uit je reddersrol te blijven en soms zelfs letterlijk op je handen te gaan zitten.

Om professionals handvatten te geven in hoe ze dit kunnen vormgeven en wat het vraagt om daarbij toch erkenning en vertrouwen te behouden van de inwoner worden de verschillende facetten van het werk naast elkaar gezet. Het gaat daarbij deels om het managen van verwachtingen maar ook het in contact blijven en congruent kunnen zijn in je werken.

Ongeacht de functie die personen binnen het Sociaal Domein bekleden gaan we zoeken naar de algemene noemer dan wel de verschillen ten opzichte van elkaar en wat we daarin van elkaar te leren hebben als er bijvoorbeeld gewerkt wordt met integrale wijkteams.

Oplossingsgericht werken: regie, relatie en resultaat

Oplossingsgericht werken waarbij de focus ligt op het in beeld krijgen van de eigen gereedschapskist van de inwoner loopt als een rode draad door de trainingsdagen. Er wordt veel geoefend en gewerkt met eigen casuïstiek om op die manier zowel de gespreksvoering met de inwoner als ook de regiefunctie ten opzichte van zorgaanbieders mee te nemen.

De inhoud kan onder andere bestaan uit het volgende:

  • Taak en kader neerzetten vanuit je rol
  • Managen van verwachtingen
  • Aansluiten bij de inwoner en ervoor zorgen dat deze zich gehoord voelt
  • Werken met verschillende gradaties in eigenaarschap vanuit de inwoner
  • In beeld krijgen van motivatie en potentieel: doorbreken van probleem denken
  • De invloed van taalgebruik en non-verbale houding
  • De continue beweging tussen regiehouder en bieden van begeleiding/ ondersteuning
  • Het behouden van gezamenlijke verantwoordelijkheid vs. het neerzetten van regie
  • Het schouwen van morele dilemma’s en verantwoordelijkheidsgevoel
  • In beeld en bespreekbaar houden van voortgang in het proces
  • Het in beeld brengen en bespreekbaar maken van netwerk
  • Herkennen en ombuigen van weerstand

De training wordt, in overleg met de zorgorganisatie/ gemeente, op maat geleverd en verschilt daarmee van duur en inzet. Ook kunnen onderdelen van deze training worden geïntegreerd op teamdagen met Boven Kamers zodat daar een mooi samenspel van professionalisering, teamcoaching en ontspanning ontstaat.

Op spelende wijs leren met poppetjes

Training ‘Verbindend Gezag, Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet (GVNA) voor professionals in de jeugdzorg (3 dagen)

De tijd verandert het gezinssysteem. We leven individualistischer en het gras van de buren lijkt op Social Media alsmaar groener te worden. Het veilig op laten groeien van kinderen kent steeds nieuwe uitdagingen. Daarmee staat de hulp aan gezinnen ook niet stil. Want wat als verhoudingen in het gezin verstoord raken? Waar sturen we bij? Hoe zorgen we dat geweld en zelfdestructief gedrag van een jongere in een gezin stopt?

Binnen de training wordt de methodiek Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit uiteengezet aan de hand van de oorsprong, basisgedachten en opbouw in handelen.

Waar is de nood voor deze methodiek ontstaan en wat maakt dat dit zo passend is in de hedendaagse tijd? Deelnemers worden meegenomen in hoe zij ouders kunnen ondersteunen en begeleiden op basis van nieuwe autoriteit, verbindend gezag, waakzame zorg en Geweldloos verzet. Ook wordt de bredere inzet van de methodiek belicht in werken met gezinssystemen. Er wordt gekeken hoe je de methodiek passend kunt maken op het betreffende systeem zodat de personen binnen dat systeem de aangeboden stof kunnen neerzetten en volhouden. Op momenten dat het spannend wordt (of in crisissituaties) pakken we namelijk terug op dat wat bekend is (maar gebleken niet helpend). De methodiek vraagt het doorbreken van deze oude patronen en het vermogen om vol te houden in plaats van te willen winnen. Mede daardoor is het meenemen van het netwerk van groot belang. Ook dit zal daarom binnen de training de nodige aandacht krijgen.

Toepassing van GVNA binnen scholen

Maatschappelijke veranderingen laten zich op verschillende gebieden zien. Daarmee is het zeer vanzelfsprekend dat ook scholen hun uitdagingen ervaren in het neerzetten van autoriteit. Het bekend zijn met de methodiek GVNA kan daar zeer helpend in zijn.

Een training voor leerkrachten en intern begeleiders ziet er vanwege de setting waarin zij werken dan ook anders uit. Met in ons achterhoofd ‘It takes a village to raise a child’  onderzoeken we binnen de training hoe leerkrachten samen én leerkrachten met ouders ‘het dorp’ kunnen neerzetten. Hiermee wordt pestgedrag en het ondermijnen van gezag hanteerbaar en vermindert het de druk op de toch al zo volle agenda van de mensen voor de klas.

Toepassing van Geweldloos verzet en nieuwe autoriteit binnen de organisatie

Wanneer de methodiek Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit bekend is bij medewerkers binnen de organisatie zijn de volgende doelen te behalen:

  • Deelnemers ervaren tools om met ouders te werken waarbij in de thuissituatie de autoriteit ondermijnd wordt.
  • Deelnemers weten in oudergesprekken de basisprincipes van de methodiek neer te zetten en met ouders uit te werken. Hiermee komen ouders in bezit van handvatten die zij in kunnen zetten in situaties waar zij zich handelingsverlegen voelen in de opvoeding van hun kinderen.
  • Deelnemers weten hoe zij het netwerk kunnen betrekken ten behoeve van ondersteuning en het uitdragen van verbindend gezag, waakzame zorg en Geweldloos verzet.
  • Deelnemers hebben voldoende kennis van de methodiek om een juiste inschatting te kunnen maken wanneer ouders/ gezinnen met deze methodiek zelf te begeleiden zijn en in welke situaties een zorgaanbieder en/ of gedwongen hulp beter passend is.

Trainingsactrice

Wij zien in de praktijk dat het oefenen met een trainingsactrice van grote toegevoegde waarde is wanneer deelnemers niet enkel de theorie moeten kennen maar deze ook dienen neer te zetten. Dit omdat daarmee ruimte ontstaat om te oefenen en te ervaren wat dit in de praktijk vraagt. Rollenspellen maken daarbij duidelijk hoe je in gesprek kunt gaan met ouders die het spannend vinden om los te laten en de methodiek te blijven volgen. Daarnaast is er binnen deze trainingsdag ruimte om als hulpverlener op de stoel van ouders te zitten en te ervaren waar het volhouden van de methodiek voor een systeem nog niet zo simpel is. Wat heb je dan als hulpverlener in te zetten of te laten zien om ouders te erkennen en mee te laten bewegen. 

Deze derde dag maakt hulpverleners bewust van en laat hen aan den lijve ondervinden wat de impact van deze methodiek is.

Kom in contact

Boven Kamers is werkzaam in de regio Zuidoost Brabant. Hierdoor kun je ons rond zien rijden, of zien staan in de regio Eindhoven. Voor vragen buiten de regio kan in overleg gezocht worden naar oplossingen. Voor informatie of aanmelding voor (werkgerelateerde) coaching, intervisies, gezinswerk of trainingen willen wij u vragen om middels onderstaand formulier contact met ons op te nemen. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.

Dit formulier wordt beveiligd door ReCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.