Wij maken gebruik van cookies

Om jouw ervaring op deze website te verbeteren, maken we gebruik van cookies.

Oplossingsgerichte methoden

Boven Kamers werkt met verschillende oplossingsgerichte intervisiemethodes. Dat zijn in basis de volgende:

  • Zes Stappenmodel (naar Levi van Dam)
  • Roddelmethode
  • Reflecting team
  • De carrousel
  • De 6-koppige draak


Maar heel vaak maken we binnen de intervisies die we begeleiden leuke uitstapjes. Daarmee leren we deelnemers bijvoorbeeld hoe je tot helpende intervisievraagstukken kunt komen, maar ook hoe je allemaal kunt leren van elkaar. Een ding is zeker: Deelnemers worden op een veilige en ondersteunende manier uitgedaagd waardoor verbinding en verdieping eigenlijk niet uit kan blijven. Het aantal bijeenkomsten en de frequentie ervan is in onderling overleg met opdrachtgevers/ deelnemers. Doorgaans in een frequentie van 1x per 6 tot 8 weken.

Een kaart met een figuur dat een hartje vast houd ligt op een tafel

Intervisie aan pleegouders en gezinshuisouders

Pleegouder zijn, brengt buiten het normale opvoeden ook andere uitdagingen met zich mee. Er wordt veel vertrouwen gelegd in pleegouders en gezinshuizen door een (gezins)-voogd, de pleegzorgorganisatie en/of biologische ouders om de opvoeding van het kind op te pakken. Dit vertrouwen willen zij meer dan waarmaken. Onder begeleiding van professionals geeft Boven Kamers hen de ruimte om samen met andere pleegouders/ gezinshuisouders hun weg te vinden in zaken die ook buiten het gedrag van het kind kunnen liggen. Los van de pleegzorgorganisatie of opdrachtgever geeft het de ruimte om meer kwetsbaar te kunnen zijn.


Intervisie in deze vorm geeft eveneens ruimte om in te zoomen op samenwerken met betrokken organisaties, ouders, (gezins-) en voogdijwerkers. Door middel van de intervisie krijgen pleegouders/ gezinshuisouders meer inzicht in wie zij zijn als opvoeder van een ander kind en hoe zij zich willen en kunnen verhouden tot alles wat dit met zich meebrengt. Iets wat een plaatsing en grootbrengen van deze kinderen enkel ten goede kan komen en breakdowns kan voorkomen.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Een tafel met foto's en 2 personen die een kop thee vast houden

Intervisie voor zorgprofessionals

Vraagstukken kunnen gaan over eigen ontwikkeling als (zorg)professional en/ of hoe verder te komen binnen de eigen casuïstiek. Met begeleiding worden vraagstukken helder neergezet en wordt er gekozen voor de intervisiemethode die het best passend is.

Deelnemers worden geholpen om oplossingsgerichte vragen te stellen die de inbrenger aan het denken zet zonder daarbij eigen invulling te geven als dat niet gevraagd wordt. Zo blijft eenieder op zijn of haar eigen spoor.

Wat oplossingsgerichte intervisie onder andere kan opleveren:

  • Verbeteren van expertise
  • Verbinden van een team
  • Komen tot samenwerking en veiligheid binnen een team
  • Komen tot nieuwe invalshoeken om te groeien binnen casuïstiek of eigen ontwikkeling
  • Eigen maken van de oplossingsgerichte methodiek en vraagstelling zodat deze geïntegreerd kan worden binnen het werk waarbij eigen kracht steeds meer voorop komt te staan.


Begeleide intervisie op maat: frequentie, duur en teamgerichte aanpak

De frequentie en duur van oplossingsgerichte intervisie is bespreekbaar. Dit hangt vaak samen met de richtlijnen die het SKJ stelt voor herregistratie. In de regel hanteren wij eens per 6 tot 8 weken een begeleide intervisie voor de duur van 2 uur per keer. 

Wij werken het liefst met een team als geheel, omdat we het geleerde met het volledige team gedragen willen laten zijn. Mocht het team groter zijn dan 8 personen, neem dan contact met ons op voor een offerte op maat. Er zijn mogelijkheden om met 2 trainers/ begeleiders een traject te lopen. 

Begeleide intervisie kan langdurig worden verzorgd door Boven Kamers. Er zijn ook mogelijkheden om eigen medewerkers op te laten leiden tot intervisie begeleiders, middels de ‘Train de trainer Intervisie’. Zie hiervoor de ‘trainingskamer’.

Daarnaast combineren we een traject van begeleide intervisie ook vaak met teamdagen. Zo krijgen we het team/ de teams goed in beeld en kunnen we onze begeleiding en focus van de intervisie hierop aanpassen. Voor meer informatie over teamdagen verwijzen we je graag naar ‘teamkamer’.

Ester houd een kaart tegen een bord met notities aan

Intervisie binnen scholen en het (non-)profit Bedrijfsleven

En wat als je nu geen professional in de zorg bent? Is intervisie dan niet passend? Zéker wel! Intervisie is namelijk van toegevoegde waarde binnen elk bedrijf waar mensen aan het werk zijn, waar samenwerking van belang is en waar successen gevierd mogen worden.

Goed draaiende teams en mensen die zich gezien voelen zien wij als de slagroom in de Bossche bol. De schil kan er mooi uitzien van buiten maar van binnen is het leeg en daardoor kwetsbaar en onaantrekkelijk. Maar hoe krijg je goed draaiende teams en personeel dat over het bedrijf spreekt als een warm bad? 

Ons antwoord: INVESTEER in je personeel en in elkaar.

Intervisie als motor voor ontwikkeling, teamverbinding en verandering binnen organisaties

Intervisie is daarvoor een mooie manier omdat het medewerkers mogelijkheden geeft om te blijven ontwikkelen op eigen wensen en op noodzakelijke veranderingen binnen de organisatie/ het bedrijf. 

Wat het kan opleveren is een veilige mogelijkheid om;

  • mezelf als werknemer gehoord en erkend te voelen als mens maar ook in het werk dat ik lever.
  • te onderzoeken als werknemer hoe ik mee kan met een verandering in het bedrijf/ organisatie welke mijn werk beïnvloedt.
  • nieuwe invalshoeken buiten de comfortzone uit te gaan proberen
  • mezelf als werknemer te kunnen blijven ontwikkelen
  • mezelf als werknemer af te mogen vragen hoe ik obstakels op mijn pad kan overwinnen
  • als team verbondenheid te voelen en samen een klus tot een succes te maken
  • successen te vieren
  • ruimte te voelen om met collega’s gedachten, gedrag of gevoelens te toetsen


Intervisie is het meest krachtig wanneer het binnen alle lagen van een bedrijf of organisatie wordt ingezet. ‘Practice what you preach’ is ons devies. Samenwerken en tot successen komen, vraagt bij iedereen om ruimte, veiligheid en erkenning.  

De frequentie en duur van oplossingsgerichte intervisie is bespreekbaar. In de regel hanteren wij eens per 6 tot 8 weken een begeleide intervisie voor de duur van 2 uur per keer. 

Wij werken liefst met een team als geheel, omdat zo ook de opbrengsten ervan met het  volledige team gedragen kan worden. Mocht het team groter zijn dan 8 personen, neem dan contact met ons op voor een offerte op maat. Er zijn mogelijkheden om met 2 trainers/ begeleiders een traject te lopen. 

Begeleide intervisie kan langdurig worden verzorgd door Boven Kamers. Er zijn ook mogelijkheden om eigen medewerkers op te laten leiden tot intervisie begeleiders, middels de ‘Train de trainer Intervisie’. Zie hiervoor de ‘trainingskamer’.

Daarnaast combineren we een traject van begeleide intervisie ook vaak met teamdagen. Zo krijgen we het team/ de teams goed in beeld en kunnen we onze begeleiding en focus van de intervisie hierop aanpassen. Voor meer informatie over teamdagen verwijzen we je graag naar ‘teamkamer’.

Kom in contact

Boven Kamers is werkzaam in de regio Zuidoost Brabant. Hierdoor kun je ons rond zien rijden, of zien staan in de regio Eindhoven. Voor vragen buiten de regio kan in overleg gezocht worden naar oplossingen. Voor informatie of aanmelding voor (werkgerelateerde) coaching, intervisies, gezinswerk of trainingen willen wij u vragen om middels onderstaand formulier contact met ons op te nemen. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.

Dit formulier wordt beveiligd door ReCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.