Bij een vraag voor (ambulante) gezinsbegeleiding start Boven Kamers altijd met een uitgebreide kennismaking. Passen we bij elkaar? En kunnen wij dat bieden waar op dat moment de behoefte ligt? In dit kennismakingsgesprek ontmoeten we elkaar van persoon tot persoon en leggen we onze werkwijze uit. Daarnaast worden processen binnen het gezin of rondom het individu inzichtelijk en worden doelen concreet gemaakt. Soms is er een echtscheiding gaande, of is er na echtscheiding een samengesteld gezin ontstaan met de nodige uitdagingen en/ of loyaliteitsconflicten. Soms ben je als ouder(s) de voortdurende strijd moe en verlang je terug naar de rust en gezelligheid. Maar ook als jongere kun je het idee hebben dat niemand je begrijpt en je er helemaal alleen voor staat. In alle gevallen kunnen strijden of opgeven misschien wel de enige twee opties lijken.
Boven Kamers herkent door jarenlange ervaring binnen de (jeugd)hulpverlening veel systemische processen maar ook krachten in een gezin. Door hier met de juiste begeleiding adequaat op in te steken en met het gezin of individu in te gaan samenwerken worden eigen oplossingen zichtbaar en ontstaat er weer ruimte voor positiviteit.
De manier waarop Boven Kamers begeleiding aan jongeren en hun gezin biedt kan verschillend zijn. In samenspraak met het gezin en eventueel verwijzer wordt op basis van de doelen en mogelijkheden de best passende vorm van hulpverlening gekozen.
Mogelijkheden hierbij zijn:
– Oplossingsgerichte systemische gezinsbegeleiding
– Oplossingsgerichte gezinsbegeleiding waarbij gezinsleden met ieder een eigen hulpverlener een individueel begeleidingstraject doorlopen.
– Individuele gezinsbegeleiding aan de hand van de methodiek Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet
– Collectieve gezinsbegeleiding aan de hand van de methodiek Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet *
– Oplossingsgerichte intervisie aan ouders
* Bij (meerdere) aanvragen voor begeleiding met de methodiek Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet is het mogelijk om te kijken welke gezinnen er in een collectief hulpverleningstraject meegenomen kunnen worden. De methodiek wordt dan deels individueel en deels gezamenlijk eigen gemaakt met hulpverleners en andere ouders.